Monday, May 17, 2010

beshnye bila dpt tidur nyenyak;(

haah, dua tiga empat lima menjak nie memang tak dapat tidur nyenyak sebab fikirkan macam2. pastu bz keje time cuti sem, keje apa? ha 2 cerita laen. nie pon ngah sengguk2 duk menaip sebab tak cukup tido punye pasal, ahaha.

nie i kepil dan klipkan beberapa tips ntok korang, tenkiu to abg yahoo.

Jangan tidur siang hari. Jika anda sukar untuk tidur di malam hari, cuba untuk tidak tidur di waktu siang kerna tidur siang akan mengganggu keadaan kebiasaan badan dan akan menyebabkan kesukaran yang lebih untuk tidur di waktu malam.
Jika terlalu letih, dan
keadaan mengantuk yang terlalu berat dan tidak boleh dielak, maka tidur sekejap sahaja di waktu siang (kurang dari 30 minit).
Ini boleh dilakukan
pada awal waktu siang.
Hadkan pengambilan caffeine dan alcohol.
Elakkan
pengambilan bahan-bahan ini beberapa jam sebelum tidur malam.
Walaupun ia
boleh menenangkan, ia juga bertindak mengganggu corak tidur normal anda!Jangan merokok.
Ia mengandungi nikotina yang
akan menyukarkan tidur anda.Dedahkan diri anda kepada cahaya matahari atau cahaya yang terang sebaik sahaja anda bangun tidur.
Ini bagi melatih
badan anda supaya menerima keadaan gelap sebagai tidur, dan terang sebagai bangun.
Bersenam di awal pagi.
Ambil masa selama 20 -
30 minit untuk bersenam setiap hari, dan pastikan anda melakukannya dipagi atau di petang hari sahaja. Jangan lakukan sebelum tidur.
Periksa kandungan besi di
dalam darah anda di klinik atau hospital.
Kandungan besi yang kurang akan
menyukarkan tidur anda. Oleh itu, pengambilan pil zat besi adalah penting.kan best dapat tiduranpa ganguan seperti budak kecik dibawah ini

gambar nie masa kat tempat pratikal lepas, humhhh rindu sangat2 kat adek munesh;(. k la nak tidur, mengantuk meronggeng dengan dayoh. nite

No comments:

Post a Comment