Wednesday, November 3, 2010

rahsia pergerakan otot dalam solat

Cuba kita kaji pergerakan otot-otot kita ketika solat:

kita berdiri tegak ( qiyam ) kemudian angkat kedua tangan bertakbir dan letakkan tangan di atas pusat:

kita telah membesarkan rongga dada kita manakala paru-paru akan terasa luas serta menggerakkan otot di kedua belah tangan.

ketika ruku' dengan badan membongkok ke depan dan kedua tangan di atas
kepala lutut dan punggung mendatar ( parallel to the ground ):

ianya menggerakkan ruas-ruas tulang punggung, tulang leher, tulang pinggang
dan tulang tungkin.

waktu sujud pula, seluruh berat badan terpikul sepenuhnya di atas otot-otot
kedua-dua tangan, kaki. dada, perut, punggung, leher dan otot-otot kaki. lihat sahaja pada waktu sujud ini berapa banyak otot dan persendian yang kita gerakkan. setelah itu kita bangkit dari sujud. kita duduk, kemudian kita sujud lagi dan selepas itu kita berdiri kembali:

secara automatik menggerakkan sejumlah besar otot-otot di dada, bahu, lengan, perut, punggung, peha, kaki bahagian bawah dan lain-lain otot lagi.

selain dari itu kita juga melakukan dua macam duduk - pertama duduk antaradua sujud dan kedua duduk tahiyat. Kedua-dua jenis duduk ini menggerakkan tumit , pangkal peha, kelengkang, jari-jari kaki dan lain-lain. dalam kita memberi salam juga kita gerakkan otot-otot leher tengkuk dan lain-lain.

kalau kita lihat dari dua perkara tersebut di atas iaitu mendapatkan oksigen yang istimewa dan gerak otot-otot yang semuanya ini sudah tentu akan memastikan kesihatan tubuh badan kita.

p/s: kopi n pasta dari sini. terimas kaseh

No comments:

Post a Comment