Sunday, April 17, 2011

laailaha illallah kata-kata yang indah bukan?:,)


sahabat ringankahlah lidah kita untuk mengucap 'laailaha illallah', berzikir setiap masa, tidak kira dimana kita berada. jangan dek kerna fasih cakap orang putih, kita lupa akan kata-kata indah ini. ketahuilah wahai sahabat sebutan laailaha illallah ada kelebihannya.

antara kelebihanya:

1. di dalam hadis bahawa zikir yang tidak terhad kepada sebarang masa, tempat dan alasan ialah laailaha illallah. ia merupakan zikir yang cemerlang. di dalam hadis yang lain bahawa ia adalah bentuk kebaikan yang tertinggi.2. di dalam hadis yang lain bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:
pada hari kiamat orang yang paling beruntung mendapat syafaatku ialah orang yang banyak membaca kalimah laailaha illallah dengan hatinya dan jiwanya iaitu dengan hati yang ikhlas.
3. di dalam hadis yang lain, Rasulullah SAW bersabda:
orang yang membaca laailaha illallah di dalam keadaan penuh keikhlasan di dalam hatinya atau iman bersamaan dengan sebiji barli, maka ia akan dikeluarkan dari neraka jahanam. dan orang yang membaca kalimah ini dan di dalam hatinya terdapat keikhlasan atau iman bersamaan sebesar biji gandum maka ia akan dikeluarkan dari api neraka jahanam dan orang yang membaca dengan penuh kebaikan atau iman maka ia juga akan dikeluarkan dari api Neraka Jahanam.
4. di dalam hadis lain terdapat:
orang yang membaca kalimah laailaha illallah dari hatinya, ia pasti akan memasuki syurga walaupun ia melakukan dosa seperti berzina dan mencuri, walaupun ia melakukan zina dan mencuri, walaupun ia melakukan zina dan mencuri.
(Nabi SAW telah mengulangkannya sebanyak 3 kali)
5. hadis lain: Rasulullah SAW bersabda:
hendaklah kamu sentiasa perbaharui iman kamu. para sahabat Rasulullah SAW berkata
‘wahai Rasulullah SAW, bagaimanakah kami perbaharui iman kami? Rasulullah SAW menjawab ‘ucapkanlah laailaha illallah sebanyaknya’.
6. hadis lain: Rasulullah SAW bersabda:
tiada yang dapat menghalang kalimah laailaha illallah sampai kepada ALLAH
7. hadis lain:
zikir laailaha illallah tidak akan meninggalkan satu dosa pun di belakang dan tiada satu amalan yang menyamainya.
8. hadis lain:
jika tujuh petala langit dan bumi diletakkan di satu dacing dan dengan kalimah
laailaha illallah’ diletakkan di atas dacing yang lain, maka (kalimah) lebih berat lagi.
9. dalam hadis:
apabila seorang hamba mengucapkan kalimah ‘laailaha illallah’ dengan ikhlas hati, maka pintu langit terbuka bagi kalimah ini sehingga ia sampai ke Arasy, dengan syarat ia menjauhkan diri dari dosa besar.


korang patot dengar lagu nie, sungguh syahdu sekali;)


pengalaman bukan omong kosong nya ibu-ibu diluar sana:
bibir aku cepat kena kering, tambah lagi masa pergi umrah. pakai pelembap pon tak jadi apa, tambah kering lagi ada la. dengan keizinan ALLAH bibir aku jadi lembab sebab aku memperbanyakkan zikir ke atasNYA. masyallah itulah kebesaran ILAHI. syukur alhamdulillah.


LIKE la kalau korang hot;)

No comments:

Post a Comment