Thursday, October 22, 2009

.: boleh ke saya tempuh dugaan ini :.

mungkin orang sekeliling ingat keluarga aku bahagia, lengkap dengan kemewahan, kasih sayang dan blablabla tapi sebaliknya tidak.

hari ini, saat ini, minit ini, jam ini mood happy yang aku ada lari, tak tahu hilang kemana. masalah satu persatu timpa dekat aku dan aku menyesal sangat-sangat sebab cerita masalah nie dekat adek yang spm tuh. aduh! bodoh nye ko aisyah! ko tahu adik ko nak exam, yang ko cerita pasal nie KENAPE??

"humhh dik, akak mu bukan mahu saja-saja mereka cerita ataupun menyusahkan kamu. akak cerita sebab kamu berhak tahu pasal nie sebab kamu adik akak dan akak percaya kamu akan simpan rahsia ini dan kakwa (akak no-2) pon dah tahu pasal nie. yang belum tahu abg nin dan ubai (adik yang bongsu)"

bangun pagi, ingatkan senyuman akan terukir di pipi dan bibir ku tapi kedukaan dan tangisan yang hadir.

mereka yang tidak tahu masalah ini tentu akan salah kan aku tapi masalah ini bukan aku yang hasilkan. kadang-kadang aku pikir, kenapa aku yang harus tempuh dugaan ini? kenapa bukan org lain?

hari ini, whole day aku keluar ngan dila. dila tahu masalah yang aku hadapi, layan kerenah aku dalam keta, bawak aku pergi shopping tapi bukan aku yang shopping, si dila yang shopping sakan.

gambar nie aku cuba sedaya upaya buang masalah itu jauh-jauh, pas pergi jusco, p prade pastu balik rumah. pas isyak keluar balik cuz adik (yang spm) msg, dia ajak keluar, nak release tension dengan masalah yang kami hadapi.

lepas isyak terus keluar ke mcd, pastu dataran dan gerbang malam (macam uptown). pukul 1 pagi baru balik, alhamdulillah masalah di kepala berkurangan sedikit demi sedikit.

terima kasih pada teman-teman yang memberi kekuatan dekat aku, insyALLAH aku akan tempuh dengan penuh ketabahan;,)

pada ajijah dan wan, tenz cuz wat aku tersenyum dan gelak di room ym (bak kata mawi)

dan juga pada hitayah, tenkiu cuz bagi semangat kat aku;). ini msg yg ak kasi kat die



pemilik; dayah, tenz sgt2 dayah. aku buntu, xtao nk watpe. aku perlukan kowang;<(

hitayah; aggap kami dgan ang, jgn nangeh je cha. nanges xkan settle kan msalah ang. p tido p.
bagi kpale ang rehat.. dah2, xnk sedey, g zikir byk2.

Ya Allah! Sesungguhya daku mengadu padamu akan kelemahan upayaku,
kurang usahaku dan
hinanya aku di kalangan manusia.

Wahai Tuhan sekalian alam, Engkaulah Tuhan golongan yang lemah, Engkaulah yang Maha Mengasihani, dan Engkaulah Tuhanku
Kepada siapa Engkau serahkan aku, di kejauhan aku disisihkan
atau kepada musuh yang diberikan kuasa padanya
untuk menggagalkan urusanku?

Aku mohon berlindung dengan nur “wajah”Mu yang menerangi kegelapan
dan memperelokkan urusan dunia dan akhirat
Lindungilah daku dari kemurkaanMu atau apa yang mungkin menimpaku disebabkannya
Hanya kepada Engkaulah aku pasrahkan diri
sehingga Engkau redha
Sesungguhnya tiada daya-upaya

dan tiada kekuatan melainkan dengan Allah.

amin;,)



3 comments:

  1. salam

    hurm...macam berat jak masalah ni...

    huhu...apepun masalah menimpa, Allah knows k..

    normal la ada masalah supaya kita tak lupa bergantung kat Dia..macam drive kete, handle jak masalah tu slow2..jangan slow sangat, nanti kete belakang kaco lak..jangan laju sgt, nanti terbabas..

    just keep the rhytm, elakkan terbabas dari syariat..

    gud luck

    wassalam

    ReplyDelete
  2. salam..
    kak echa..
    sabaq na.. ngan dilla skali sedeyh
    bce en3 nie..
    huuuuu..
    xpe, kak echa kene kuat tawu.
    kwn2 kak echa slalu de sokong akk.
    ^_^

    ReplyDelete
  3. Vote for me at : http://www.blog4ft.com/index.php?
    page=systems/voting&eid=322

    copy link diatas dlu k.10Q

    ReplyDelete